Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 142 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Sklizeň brambor na Vysočině - rozhlasová reportáž
Procházka, Adam ; Lovaš, Karol (vedoucí práce) ; Lokšík, Martin (oponent)
Tato bakalářská práce za pomoci rozhlasové reportáže přiblíží posluchači proces sklizně brambor, a to na statku Josefa Vlka v Čelistné nedaleko Pelhřimova. V první, tedy teoretické části, je zmíněné téma reportáže jako rozhlasového žánru s doplněním jeho minulosti i současnosti. Jedna kapitola se také zaměří na základní orientaci o sklizni brambor. Druhá polovina je věnována metodologii tvorby rozhlasové reportáže. Zabývá se přípravou, postupem při nahrávání a následnou postprodukcí.
Hodnocení vlivu aplikace pomocného přípravku na produkční parametry brambor
MIČKA, Michal
Cílem diplomové práce bylo hodnocení vlivu aplikace pomocného přípravku na produkční parametry brambor. K tomuto účelu byl v roce 2022 založen jednoletý maloparcelkový pokus v pokusné stanici Lukavec. Do pokusu byly vybrány odrůdy Ornella, Red Anna, Val Blue a Westamyl. V pokusu byl aplikován pomocný přípravek Energen Fulhum Plus. Energen Fulhum Plus je upravený a modifikovaný vodný roztok solí látek získaný originálním rozkladem technického lignosulfátu. Podporuje tvorbu jemného kořenového vlášení a v důsledku toho zvyšuje využití vláhy a výživy. Dále podporuje růst, výnos a látkové složení. Ze sklizených pokusných parcelek se stanovil výnos a poté byly odebrány vzorky pro rozbory a chemické analýzy. Z pokusu byl hodnocen výnos hlíz, průměrná hmotnost hlíz, obsah škrobu, výnos škrobu, obsah sušiny, obsah dusíkatých látek, výnos dusíkatých látek a obsah polyfenolů. Ve sledovaném roce 2022, který byl v měsících březen - září teplotně i srážkově nadprůměrný, je z výsledků patrné že všechny odrůdy v pokusu po aplikaci pomocného přípravku Energen Fulhum Plus oproti kontrole zvýšily výnos hlíz (t/ha), průměrnou hmotnost hlíz (g), obsah škrobu (%), výnos škrobu (t/ha), obsah dusíkatých látek (%) a výnos dusíkatých látek (t/ha). U obsahu sušiny (%) se po aplikaci pomocného přípravku zvýšil obsah sušiny u všech odrůd kromě odrůdy Val Blue, kdy se obsah sušiny nepatrně snížil. Aplikace pomocného přípravku měla u celkového obsahu polyfenolů (mg EGA/g sušiny) rozdílné výsledky, kdy se zvýšil u odrůd Westamyl a Val Blue a naopak snížil u odrůd Ornella a Red Anna.
Uplatnění nových přístupů ve výživě porostů brambor
RŮŽIČKA, Jan
Hlavním cílem bakalářské práce bylo vypracovat literární přehled v oblasti hnojení a výživy rostliny bramboru a shromáždit a utřídit informace o nových přístupech používaných v pěstování brambor. V práci jsou popsány způsoby hnojení a výživy organickými hnojivy, anorganickými hnojivy (včetně základních prvků) a jejich vliv na růst a kvalitu brambor. Dále uvádím možnosti využití mikrobiálních a biochemických přístupů ke zlepšení výživy brambor a jejich výhody či nevýhody. Práce také prezentuje možnosti zlepšení využití hnojiv a minimalizaci negativních dopadů na životní prostředí s využitím nových technologií a inovativních postupů. Závěrem jsou uvedeny tři příklady z praxe u zemědělských podniků, které se zabývají pěstováním brambor.
Porovnání automatického a poloautomatického sazeče brambor
NEBESAŘ, Jan
V bakalářské práci jsou porovnávány dvě technologie pro sázení brambor. První technologií je výsadba automatickým sazečem a druhou technologií je výsadba sazečem poloautomatickým. Měření probíhalo v kraji Vysočina, který se nachází v bramborářské výrobní oblasti. Práce je zaměřena na porovnání technologií v oblasti kvality práce, plošné výkonnosti a ekonomické efektivity. Ta zahrnuje spotřebu pohonných hmot a náklady na provoz jednotlivých sazečů. Dále je v práci hledán bod, ve kterém obě technologie dosahují stejné plošné výkonnosti při shodných nákladech na provoz strojů.
Hodnotenie vplyvu odrody na kvalitu zemiakových lupienkov
Lovás, Patrik
Diplomová práce se zabývá problematikou vlivu odrůdy brambor na výslednou senzorickou kvalitu bramborových lupínků. V rámci laboratorního experimentu byly zkoumány tři odrůdy brambor, které jsou součástí portfolia společnosti INTERSNACK Choustník, a.s., kde byla hodnocena sušina, škrob v sušině, redukující cukry a texturní vlastnosti. Následně byla provedena senzorická analýza lupínků vyrobených z daných odrůd. Firemní tajemství nám nedovolilo uvést pravé jména odrůd, a tak je budou charakterizovat písmena slovenské abecedy: A, B a C. Nejlepší senzorickou kvalitu vykazovaly lupínky vyrobené z odrůdy B, která je charakteristická vhodnými chemickými parametry pro jejich výrobu. Ty dosahovaly i další dvě odrůdy, ale senzorické hodnocení lupínků z nich vyrobených dosahovalo o něco slabších výsledků, což mohlo být při odrůdě C zapříčiněno vyšším obsahem redukujících cukrů a při odrůdě A samotnou agrotechnikou.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 142 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.